Do pre nekoliko godina sam bila toliko duboko u istraživanju sopstvenog života i mene u njemu da vest o eksploziji na Suncu verovatno ne bi ni došla do moje svesti, a i kada bi došla odbacila bih je kao pocepanu čarapu. Kao nešto što nije deo mog sveta, nešto tamo daleko, što zanima neke tamo druge ljude.

Ove godine, odnosno ovog petka (kada sam nešto studioznije pročitala tekst) moja reakcija je bila posve drugačija.

Reakcija br 1: dublje istraživanje na temu Sunčeve eksplozije (Sun flairs)

Reakcija br 2: zapažanje činjenice da ni na NASInom sajtu ne postoji podatak o vremenu koje je potrebno kako bi posledice eksplozije došle do Zemlje

Reakcija br 3: izvlačenje činjenice da putuje brzinom od 1500 milja u sekundi. Onda mi je samo trebalo da pronađem podatak o preciznoj udaljenosti Zemlje od Sunca, pa kada sam to saznala (97 milijardi ili bijardi ili miliona trista i nešto), probala sam deljenjem sa 60, pa sa 60, pa sa 24…..da dođem do broja dana (ili sati)…ali. Ali. Priznajem. Završila sam društvene smerove u svim školama svog života, i ma koliko da poštujem matematiku…nemam je pojma.
Nisam uspela da izračunam i ostala sam u neznanju.

Reakcija broj 4:svesno odbacivanje misli o Suncu i planetama i širini i visini, i studiozno preusmeravanje na lakiranje noktiju.

Narednog dana sam shvatila da mi to neznanje uopšte ne leži, pa sa istraživala još malo.

Ok. Saznala sam (ako je verovati stvarima koje pročitamo u ovim našim kutijama), bavivši se posledicama u davnoj, pa u skorijoj, pa u odnosu na ovu pa u odnosu na onu jačinu eksplozije…saznala sam da je najgore što može da se desi nestanak struje na 7 dana, mesec dana, godinu dana?

Reakcija br 5: smirila sam se. To mi je podnošljivije od ideje da odjednom odletimo naglo u oblake.

Reakcija br 6: uznemirila sam se.

Zamislite da sutra nestane struje na godinu dana?Frižider? Grejanje? Hrana? Topla voda? Prevoz? Industrija? Farmacija? Svi naši poslovi?…
Ljudi su živeli bez struje.
Mnogo, mnogo, mnogo, mnogo duže nego sa strujom.
I jeli, i pili, i pričali, i pisali, i voleli se, i zarađivali, i sređivali…bez struje.
Ali rođeni u takvom svetu, naučeni na to, sa takvim „alatima“.
Mi?
Ne smem ni da razmišljam o tom haosu.

Reakcija br 7: želja da već sutra kupim 10ak sapuna, 20ak brijača, 23 tunjevine, mleko u prahu i kafetine.

Reakcija br 8: odluka da odagnam Sunce iz glave i dozvolim mu da se mojoj glavi približi ponovo samo na letovanju, i to ne golom temenu nego kroz šeširić.

Pa, ako se desi, desiće se. Biće podjednako izazovno i sa i bez moje torbice za prvu pomoć, možda samo nešto dlakavije….

Jedno mišljenje na „degenerik, ili kako ste vi primili vest o eksploziji na suncu…

  1. Kako sam je primila? Maaa kao i sve do sada… sa nevericom 😀 Iako sam, negde u dubini duše očekivala da ću da dobijem preplanulu put preko noći. Razočarana, utrljah Nivea losion za samopotamnjivanje i odoh na počinak. Eto!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s